Onderwijsinspectie heeft te weinig impact op kwaliteit onderwijs
- charisvanlooveren
- 18 dec 2023
- 1 minuten om te lezen
Hierbij de link naar het artikel: https://vrtnws.be/p.nw14anAdJ
We hebben het bijna dagelijks over het lerarentekort, maar na het lezen van dit artikel vraag ik me af of er ook een inspectietekort is en daarbovenop een tekort aan haar op hun tanden?
Als leerkracht heb je een soort van "carte blanche" als het gaat om de invulling van je lessen. Het leerplan dient uiteraard gevolgd te worden, maar hoe je dat doet is helemaal je eigen keuze. Een pure controle door de onderwijsinspectie is inderdaad misschien niet echt motiverend, maar een dialoog is niet serieus genoeg. Waar ligt dan precies de gulden middenweg?
Er zijn leerkrachten binnen mijn vriendenrking die tijdens hun carriĆØre nog nooit inspectie over de vloer hebben gekregen. Dat verwondert mij toch wel. Hoe weet je dan als school of je kwaliteitsvol onderwijs kan aanbieden aan je leerlingen? Als je weet dat grote groepen leerlingen de minimumdoelen vandaag de dag niet bereiken, zou je toch denken dat de inspectie meer sturing moet geven. Misschien zelfs sancties als er geen verbeteringen zijn. Maar wie volgt die verbeteringen op?
Inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie Lieven Viane meent dat ze de lat hoog leggen, maar toch zijn ze voorzichtig in hun aanpak, mede door het lerarentekort. Snap jij de link? Ik niet. Als je in de privƩsector werkt en je voldoet niet aan je job, dan moet je ook vertrekken. In het onderwijs mag dat niet anders zijn. En uiteraard komt Ben Weyts ook nog met een besluit, maar tegen het tweede inspectiemoment zal hij misschien al geen minister van onderwijs meer zijn, dus laten we daar niet teveel belang aan hechten.
Comments