top of page

Katholieke onderwijskoepel vraagt meer geld voor laptops: "Moesten zelf 68 miljoen bijleggen"

  • charisvanlooveren
  • 18 dec 2023
  • 2 minuten om te lezen

Hierbij de link naar het artikel: https://vrtnws.be/p.y36mR1BOB


Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt meer geld voor de digisprong. De investering van ruim 300 miljoen euro om het onderwijs te digitaliseren, was volgens topman Lieven Boeve niet voldoende. “Niet alleen bleken laptops duurder uit te vallen dan verwacht, er waren ook meer leerlingen dan voorzien in het budget. Scholen moesten 68 miljoen euro toeleggen.” Ook met het onderhoud van de toestellen werd volgens de onderwijskoepel niet genoeg rekening gehouden.


Bovenvermeld is de inleiding van dit artikel dat werd gepost op vrt nieuws. De haren op mijn armen komen hiervan recht te staan.


Ik heb al meerdere keren aangegeven dat ik best een "oldschool" leerkracht ga worden (in mijn stagelessen bén ik dat zelfs al). Wat bedoel ik nu net met oldschool? Toen ik nog in het secundair zat, maakten we gebruik van een krijtbord, een werkboek en een handboek. Computers waren zware bakken die in een apart lokaal voorzien waren. Ik wil dat ook voor mijn leerlingen. Maakt dat van mij een saaie leerkracht? Misschien wel, maar ik heb zo mijn redenen.


Door het gebruik van de computer denken leerlingen niet meer na. Als je iets typt in Word komt er een rood streepje wanneer het woord fout gespeld werd. Als je een bordboek gebruikt waarin je zelf iets gemarkeerd hebt, kopiëren de leerlingen dit al voor ze nog maar één woord gelezen hebben uit de tekst. En is die laptop echt wel ondersteunend of is het een afleiding? Misschien een truc om minder les te krijgen want je staat ervan versteld hoe lang het kan duren om een webpagina te openen. En eens ze op de speelplaats komen hebben ze hun gsm in hun handen, opnieuw een blauw scherm.


Ik heb misschien een beetje overdreven in de vorige alinea, maar ik ben er oprecht van overtuigd dat te veel digitaal ook een negatieve invloed heeft. Daarnaast is onderwijs gratis, maar wie betaalt de wifi thuis of de elektriciteit om die laptop op te laden? Om nog maar te zwijgen over de bril die je binnen 2 jaar mag aanschaffen omdat je gevoelig bent geworden aan dat blauwe licht.


Waarom heb je een handboek én een werkboek én een laptop nodig? En hoe gaan leerlingen al die leerstof verwerken? Als leerlingen op meerdere plaatsen hun informatie moeten halen hebben zij na verloop van tijd toch geen overzicht meer? Voor Nederlands is het online, voor geschiedenis is het in het werkboek, en voor godsdienst hadden we een apart schriftje?


Ik kan uren blijven doorgaan over dit onderwerp en ik maak mezelf er enorm druk in ook. Een kind dient voorbereid te worden op de toekomst en als de hele digiwereld binnen de school de toekomst is, dan vraag ik me oprecht af hoe kwaliteitsvol het onderwijs nog gaat zijn binnen enkele jaren.





Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Join My Mailing List

Thanks for submitting!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
Instagram@AriannaCastillo​

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com

bottom of page