top of page

Minder leerlingen per leerkracht dan tien jaar geleden

  • charisvanlooveren
  • 30 apr 2024
  • 2 minuten om te lezen

Hierbij de link naar het artikel:


Ik ga mijn artikel beginnen met 2 waarheden en 1 leugen:

  1. Het lerarentekort is enorm actueel

  2. In vergelijking met 10 jaar geleden is er een stijging in het aantal leerkrachten met 14%

  3. Ik ben fan van Ben Weyts


Het laatste dat ik wil is dat mijn blog een politie discussieforum zou worden maar ik kan mijn afgunst voor die man echt niet verstoppen.


Ik vond het opmerkelijk om deze titel te zien tussen de krantenartikels van het onderwijs. We horen namelijk bijna dagelijks in de media dat het lerarentekort nog nooit zo groot is. Toch is er in vergelijking met 10 jaar geleden een stijging van 14% van het aantal leerkrachten. (Benieuwd of zij het reguliere traject hebben gevolgd of het verkorte traject in combinatie met een job).


Anyway... Het artikel gaat specifiek over het kleuteronderwijs, het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Het aantal leerlingen per leerkracht zou in deze 3 categorieƫn gedaald zijn tegenover 10 jaar geleden.


Ben Weyts verwijst naar een wildgroei aan kleine studierichtingen in het secundair. Daarnaast duidt hij een stijging van de zorgnoden en een toename van het aantal anderstalige leerlingen aan als de boosdoeners.


Het besluit van Weyts: "Daarom moeten we minder snel labels met zorgnoden uitdelen, minder studierichtingen versnipperen, meer hameren op Nederlands en meer verantwoordelijkheid leggen bij de ouders".


Kan iemand mij bellen als die man ooit iets nuttigs verklaart? Alvast bedankt!


Ik ben ermee akkoord dat er vaak labels met zorgnoden worden uitgedeeld. Vroeger was een kind gewoon heel actief, nu heeft hij ADHD, krijgt hij Rilatine en krijgt hij een speciale klas en meer tijd om zijn examen te maken. Ook meer verantwoordelijkheid leggen bij de ouders vind ik een goed idee. Ik heb het idee dat ouders de school soms zien als babysit. Is er nog wel interesse in wat onze jeugd studeert?


Waar ik het niet mee eens ben is de studierichtingen aanpassen. Ik moet toegeven dat ik met het nieuwe systeem ook wat in de war was. Zoals je tegen oude mensen nog praat in Belgische frank, vind ik het ook makkelijker om nog steeds te verwijzen naar KSO, BSO, TSO en ASO. Ik vind het belangrijker om leerlingen goed te informeren over verschillende richtingen en hen bewust te maken van de keuzes. De discussie of het goed is om een kind op zijn 12 jaar en op zijn 18 jaar een studiekeuze te maken zal ik houden voor later. Maar naar mijn mening moet daar meer tijd in gestoken worden. Leerlingen kunnen gerichter gaan kiezen en hun keuze meer onderbouwd maken.


Meer hameren op Nederlands is ook een ding... Wat bedoelt Weyts hier zelfs mee? De ondersteuningsnetwerken binnen de school moeten weg? Leerlingen van OKAN moeten hun plan maar trekken? Ik maak nu maar mijn eigen interpretatie maar zo komt het voor mij wel over.


Ben Weyts NOT for president.


Recente blogposts

Alles weergeven
Reflectie

Voor ik mijn reflectie begon te schrijven bekeek ik nog even de verwachtingen in het cultuurportfolio rond deze reflectie. Enkele...

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Join My Mailing List

Thanks for submitting!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
Instagram@AriannaCastillo​

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com

bottom of page