Lezen op muziek: bevorderend of niet?
- charisvanlooveren
- 23 dec 2023
- 2 minuten om te lezen
Voor het artikel uit het vaktijdschrift koos ik voor OnderWijsTijd die een artikel over lezen op muziek had gepubliceerd. Aanvankelijk dacht ik dat het ging over lezen op liedjes van Justin Bieber en Taylor Swift maar dat bleek achteraf niet het geval te zijn.
Lezen op muziek is eigenlijk in mijn interpretatie "een verhaal dat verteld wordt met achtergrondgeluid". Als je het artikel hieronder hebt gelezen, blijken er meerdere vormen te zijn van lezen zoals begrijpend lezen, stillezen,...
In het artikel wordt gesproken over de concentratie en misschien ook wel de interesse van de leerlingen bij het lezen op muziek. Op zich vind ik dat goede uitgangspunten om te testen of het lezen op muziek bevorderend is of niet. Een belangrijk punt daarbij is ook de tijdsaanduiding. Zijn leerlingen even gemotiveerd om te lezen op muziek tijdens het eerste lesuur op maandagochtend dan het laatste lesuur op vrijdagnamiddag? Dat is ook iets dat ze weergeven in het artikel.
Leerlingen gaven zelf aan dat ze het leuker vonden om te lezen op muziek. Op die manier werden ze meer in het verhaal gezogen. Soms was het wel wat eng voor sommigen omdat de muziek net het gevoel versterkte. Maar de meeste leerlingen keken uit om aan het volgende hoofdstuk van het boek te beginnen. Sommige leerlingen gaven zelfs aan dat ze het jammer vonden om daarna zelf verder te moeten lezen.
Ik geloof dat lezen op muziek heel fijn kan zijn voor de leerlingen. In het tijdschrift staat ook dat dit een optie kan zijn voor leerlingen die lezen nog moeilijk vinden. Ik stel me wel de vraag of de leerlingen zelf nog meelezen als er verteld wordt. Sommige leerlingen staren dan wel uit het raam, maar je kan ook gewoon kijken in je boek en wachten tot je de pagina's van de andere leerlingen hoort omslaan.
In ieder geval is het wel iets leuk om te testen in de klas en om zo te proberen om de leesgierigheid van onze leerlingen te versterken.







Comments