top of page

Het gezicht van het kwaad - Wim Van de Voorde

  • charisvanlooveren
  • 30 apr 2024
  • 2 minuten om te lezen

Als iemand me zou vragen wie mijn grote idool is dan kan ik niet één naam noemen, maar Wim Van de Voorde is zeker een kanshebber! Misschien klinkt deze naam jullie niet zo bekend, wellicht omdat Wim Van de Voorde geen schrijver is maar een wetsdokter.


Ik heb het al meerdere malen met mijn vriendinnen besproken "wat is jouw droomberoep als je geen rekening moet houden met je eigen intelligentie noch met de financiële kant"? Bij mij is dat antwoord sinds ik ongeveer 23 jaar ben onveranderd: wetsdokter! Ik ben er mezelf van bewust dat dit niet zo'n "hygiënisch" of "aantrekkelijk" beroep is en dat je ook kleine kinderen op je tafel krijgt. Maar toch spreekt het beroep van wetsdokter mij zó aan! De stem van het slachtoffer laten spreken voor de laatste keer en de nabestaanden een antwoord kunnen geven op hun vragen.


Enkele jaren geleden kocht ik het boek "Forensische geneeskunde" aan. Een écht leerboek voor studenten wetsdokter. Wim Van de Voorde is namelijk professor aan de Universiteit Leuven en gebruikt dit boek voor zijn lessen. Een iets milder boek - zonder foto's - zal ik vandaag bespreken.


Ga ik jullie kunnen overtuigen om dit boek te lezen? Waarschijnlijk niet. Eén ding is zeker, het is niet hét boek bij uitstek als je rustig wil wegkwijnen in je zetel op een zonnige zondagmiddag. Het is volle concentratie om cluedo in zijn mildste vorm te beleven.



Het gezicht van het kwaad is een boek geschreven door Wim Van de Voorde. Hij heeft doorheen zijn carrière een duizendtal lijkschouwingen uitgevoerd op verschillende plaatsen delict. Hij heeft "het kwaad" van dichtbij gezien.


Doorheen het boek neemt hij je mee in zijn voorbije loopbaan. In het onderzoek maakt hij een onderscheid tussen enkele zaken: de plaats delict, het eigenlijke onderzoek, de wedersamenstelling, het samenwerken met justitie en hij spendeert meerdere hoofdstukken aan de verschillende motieven van de daders.


Wim Van de Voorde vertelt over de puzzel van het hele verhaal. Hij moet door middel van zijn expertise de puzzel proberen te vormen. Soms gaat dit zelfs over het eerste stukje dat gelegd moet worden om de verdere stukken te kunnen leggen.


Hoewel dit boek meer in detail treedt, deed het me toch denken aan het boek van Jef Vermassen - strafpleiter - met "Moordenaars en hun motieven". Beide heren geven mee dat de meeste moorden geen professionele moorden zijn. Wat drijft iemand om iets te doen? En in dit geval, wat zegt het lichaam over de daad die gebeurd is?


Van de Voorde heeft dit boek enorm boeiend geschreven. Uiteraard komen er veel verhalen voor uit zijn eigen praktijk waardoor je elke letter als waarheid gelooft. Ik zou dit boek oprecht aan iedereen aanraden maar ben me ervan bewust dat dit boek geen allemansvriend zal worden.

Recente blogposts

Alles weergeven
Reflectie

Voor ik mijn reflectie begon te schrijven bekeek ik nog even de verwachtingen in het cultuurportfolio rond deze reflectie. Enkele...

 
 
 

1 Comment


Talle Peeters
Talle Peeters
Jun 08, 2024

Dag Charis


Ik heb zelf toegepaste psychologie gestudeerd maar wilde zo graag forensisch psycholoog worden. Het brein van mensen die criminele feiten plegen, interesseert mij enorm. Ik heb vooral tijdens de pandemie een fase gehad waarin ik er een fascinatie voor had. Mijn vriendin had toen een aantal boeken gelezen over moordenaars en hun motieven. Dit was ook mijn doel, maar het is er helaas nooit van gekomen. Jou blogpost heeft deze interesse terug wakker geschud. Of ik evenzeer geïnteresseerd zou zijn in een boek zoals dat van Wim Van de Voorde weet ik niet aangezien dit meer gaat om de lichamelijke kant van de slachtoffers dan om de psyché van de daders geloof ik? Toch lijkt deze andere kant…


Like
Join My Mailing List

Thanks for submitting!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
Instagram@AriannaCastillo​

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com

bottom of page