WES 3 - Een middelbare school kiezen in tijden van corona
- charisvanlooveren
- 1 mei 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 dec 2023
In de bibliotheek van Herentals ging ik vlijtig op zoek naar een vaktijdschrift over onderwijs. Ik kon kiezen uit 3 tijdschriften die met onderwijs te maken hadden, maar OnderWijsTijd sprak me het meeste aan. Ik bladerde wat door het tijdschrift, en vond al meteen een artikel waarin ik me wel in interesseerde. Hoe kiezen we voor een middelbare school in tijden van de coronacrisis?
"In mijnen tijd" (op z'n Kempisch) was het nog als volgt: mijn oudere broer ging naar het Sint-Jozefscollege in Herentals, dus ik deed dat ook. En wat een toeval dat zowel het basisonderwijs als het middelbare onderwijs op deze school werd gegeven. Ter info, ik heb ook 8 dagen in een andere middelbare school gezeten (jaja, 8 dagen!), ik dacht dat ik iets anders wou, maar ik zat al snel terug in de vertrouwde Collegestraat. Anyway, bij mij was er toen geen keuzestress, ik deed gewoon wat mijn broer deed of wat mijn ouders voorstelden.
Maar, een middelbare school kiezen is niet altijd zo simpel, en zeker niet in tijden van het ondertussen welgekende virus. Een opendeurdag mag niet georganiseerd worden, een bezoek aan school ook liever niet maar over een aantal maanden moet je je grootste en meest waardevolste bezit namelijk je zoon of dochter wel toevertrouwen aan totaal onbekenden. Wat nu?
In het artikel dat hieronder ook te lezen staat worden meerdere tips gegeven om ouders te helpen bij de keuze van een middelbare school voor hun kind. Hoewel men vaak berust op de basisschool en dat zij helpen met de keuze van een mogelijks nieuwe school, is het geen slecht idee om toch zelf even te kijken wat de mogelijkheden zijn en waar je je kind naartoe wil sturen.
Naar mijn mening worden er ook vaak scholen gekozen doordat vrienden en/of vriendinnen uit de basisschool naar één of andere school gaan, dus dat zal voor mijn kind ook wel oké zijn, toch? Een eerste stap is volgens mij de studiekeuze, bepalen wat de sterktes en de zwaktes zijn van je kind en waar zijn of haar algemene interesses liggen. Moeilijk op 12-jarige leeftijd. En dan begint het, waar wordt deze studie aangeboden, wat zegt de omgeving, komt mijn kind terecht in een veilig kader,... Allemaal zaken waar ouders zich zorgen om (moeten) maken.
Het artikel haalt zowel punten aan die je als secundaire school zelf kan ondernemen om leerlingen aan te trekken. En anderzijds voor ouders om een goed beeld te krijgen waar je kind terecht zal komen. Want ongeacht corona, blijven de kids wel groeien.






dag Charis,
ik begrijp je helemaal. Eerlijk gezegd zou ik in deze tijd ook niet goed meer weten welke school te kiezen. Vroeger kozen we inderdaad via mond tot mondreclame, en kwamen we vaak uit bij het Katholieke onderwijs dat vaak "hoger" aangeschreven stond, terwijl ik eerder geneigd ben om naar neutraler onderwijs over te stappen, naar gebouwen waar geen asbest in zit en waar er veel lichtinval is.
Om een studierichting te kiezen en bijhorende school werd ik vorige week gewezen op het bestaan van volgende hulpsite https://vanbasisnaarsecundair.be/ .
Misschien daar eens ons licht opsteken? :-)
Groetjes,
Véronique