Twictee
- charisvanlooveren
- 1 jan 2024
- 1 minuten om te lezen
Hierbij de link naar het artikel: https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2016/07/fons_1_2_peremans.pdf
Twictee is een samenstelling van Twitter en dictee. Leerlingen uit 2 klassen krijgen dezelfde tekst en gaan deze achteraf van elkaar verbeteren. De vaste spellingsregels verwerken ze zelf tot "twegels" (regels in tweets). De focus ligt dus niet op de fouten (summatief) maar op de stimulatie om na te denken over deze regels (formatief). Het artikel vermeldt dat de resultaten in Frankrijk enorm positief waren en dat de fouten steeds verminderen.
Het is mij nog niet volledig duidelijk hoe het Twictee in elkaar zit. In het artikel wordt dit als volgt uitgelegd:
Mijn grote vraag is of dit dictee digitaal of schriftelijk wordt afgelegd. Ik geloof dat het digitaal is want hoe kunnen beide klassen ieders werk anders corrigeren? De tweets moeten kort zijn, maar waar zijn deze beschikbaar? Is dit publiek en kan iedereen posten, of is dit in een privƩgroep?
Ik heb mijn mening in een andere blogpost al duidelijk weergegeven over de digitalisering van het onderwijs, en ook bij dit voorbeeld heb ik mijn twijfels. Het kan goed zijn dat de resultaten in Frankrijk positief zijn, maar hoe zijn ze in vergelijking met een klassiek dictee in plaats van de vergelijking met het eerste twictee?
Geef mij maar een blaadje, een balpen, en een schrijfkramp achteraf.
Comments